Cızır Cızır Fajita! - keyf.in.

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Cızır Cızır Fajita!


admin

Toplam 330 yazı
08/03/2018 :  11:56:27 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Son yıllarda sayısı artan Meksika restoranları sayesinde bizim ülkemiz de Fajita (fahita olarak okunuyor) lezzetiyle tanıştı. Meksika mutfağı, genel olarak, küçücük ama gözünüzden yaş getirebilecek kadar acı jalapeno biberleriyle, çeşit çeşit acı soslarıyla, irili ufaklı değişik renklerdeki fasulyeleriyle, baharatlarıyla ve tabii ki de, mısır unundan yapılan tortillasıyla (lavaşa benzeyen ince hamur) Türk damak tadına ve yeme alışkanlıklarıyla benzerlik gösteren bir mutfak.



Günümüzde Meksika mutfağı olarak bilinen tacolar, fajitalar, burritolar ve quesadillalar aslında tam anlamıyla Meksika mutfağı da değiller. Bunlar daha çok, Güney Amerika’dan çıkmış, fast food Meksika yemekleri diyebileceğimiz, aslen Meksika ve Amerika mutfağının bir sentezi olan Tex-Mex mutfağının lezzetlerinden. Tex-Mex mutfağının başrolünde ise tortilla (okunuşu; tortiyya) vardır. Yukarıda saydığımız yemekler, mısır hamurundan incecik açılmış tortillalar içine çeşitli malzemelerin konulmasıyla yapılır ve birbirinden lezzetli soslarla servis edilir.</p>



Fajitanın Geçmişi</p>
“Fajita” adı, İspanyolca’da çubuk, çizgi anlamına gelen faja kelimesinden türemiştir ve yemek, içindeki etlerin çubuk şeklinde kesilmesinden dolayı “fajita” adını almıştır. Aslında sadece kırmızı etle yapılan fajita, günümüzde sebzeli, tavuklu ve hatta karidesli bile hazırlanmaktadır. </p>

Fajitanın tarihinin tam olarak kaç yıllarına dayandığı bilinmemekle beraber, çıkış noktasının, Teksaslılar’ın kırmızı eti, kömür ateşinde pişirerek yeme alışkanlıkları olduğu düşünülmektedir. 1970’lerde ,“fajita” adıyla olmasa da, Teksas’ta bir stantta satılmaya başlanan bu yemek, daha sonra rodeolarda, fuarlarda ve festivallerde satılmaya başlanmış ve Ninfa Laurenza’nın restoranının (Ninfa’s Restaurant Houston, Texas) menüsüne girmesiyle ünü yayılmaya başlamış. 1980’lere gelindiğinde ise, artık fajita adıyla anılan ve çok talep edilen bir yemek hâlini almış.</p>



Fajita nasıl servis edilir?
Önceden özel soslarla marine edilmiş bonfile veya tavuk eti ızgarada pişirilir. Diğer bir yanda halka soğanlar, kırmızı, yeşil dolmalık biberler ve domates de kızgın yağda sotelenir. Daha sonra et ve sebzeler dökme demir bir kaba alınır ve bir süre daha pişirilir. Çoğu restoranda fajita, kendine özgü bu dökme demir kapta, hâlâ dumanı üstünde ve cızırdarken servis edilir. Yanında tortilla, ince kıyılmış marul, ekşi krema ve çeşitli soslar getirilir. Bu soslar arasında olmazsa olmazı, hatta fajitayı fajita yapan sos ise guacamole sosudur. Bu sosun hammaddesi avokadodur. Oldukça yağlı bir meyve olan avokadoya bu sosun yapımında domates, ince kıyılmış soğan ve çedar peyniri de eşlik eder. Sonuçta ortaya oldukça lezzetli, fajita etiyle mükemmel uyum sağlayan, açık yeşil renkli bir sos çıkar. Fajitayla beraber servis edilen soslar arasında ayrıca; salsa dip sos, pica de gallo sos, pikante salsa sos ve jalapeno sos da bulunmakta. Bu sunum şekli, Teksas’taki Hyatt Regency La Vista Restoran’ın şeflerinden George Weidmann tarafından ilk kez 1982’de gerçekleştirilmiş. Fajitanın diğer bir sunum şekli ise, tortilla ekmeğine dürüm gibi sarılarak yine soslarla servis edilmesidir.

Bir Not: İspanyol mutfağında da “tortilla” adında bir yemek vardır ama o, burada bahsettiğimiz tortilladan çok daha farklı bir tattır. İspanyol tortillası kısaca, patatesli omlet olarak tanımlanabilir.

Ne kadar uzun uzun bahsedilse de bir yemeği sevip sevmeyeceğinizi anlamanın en etkili yolu, onu tatmaktır. Tabi nerede tadılacağı ise bu noktada verilmesi gereken en önemli kararlardandır. Dünya çapında ün salmış Tex-Mex restoranlarından örnekleri burada bulabilirsiniz.

Ninfa’s Restaurant
Fajitanın bir dünya lezzeti olma yolculuğunun 1973 yılında Ninfa Laurenzo tarafından açılan bu restoranda başladığı söylenir. Önceleri bir tortilla ve ekmek fırınıyken, Ninfa, eşini kaybedince bu fırını restorana çevirmiş. Izgara biftek ve sotelenmiş sebzeleri, yaptığı tortillara sarmış ve fajitayı menüsüne eklemiş. Teksas’taki bu restoranda hem Tex-Mex hem de Meksika mutfağından sayısız lezzeti tadabilirsiniz.

Adres: 2704 Navigation Boulevard 77003Houston, Texas USA<br />Tel: +1 (713) 228 1175



Tumbleweed Restaurant
Güneybatı Amerika ve Tex-Mex mutfağının her türlü lezzetini (nachos, tacos, burritos, acılı soslar, baharatlar vs.) tadabileceğiniz bu restoran zinciri, ilk restoranını 1975 yılınca Louisville, Kentucky’de açmış ve günümüzde dünya genelinde yaklaşık 70 şubesi bulunmakta. Merkezi hâlâ Louisville’de olan restoranın lezzetlerini, Amerika’da pek çok şehirde tadabilirsiniz.

Amerika dışındaki şubeler ise; Almanya’da Frankurt ve Vilseck’te, İngiltere’de Londra ve Essex’te, Mısır’da Kahire’de, Ürdün’de Amman’da ve son olarak da İstanbul’da açılmış.

El Cholo Restaurant
Bir aile restoranı olan ve 1923’ten beri hizmet veren El Cholo, Los Angeles, California’da kurulmuş ve bugün restoranı, ailenin beşinci kuşağı işletiyor. Bu uzun geçmişi boyunca, Meksika mutfağının gelişmesine ve tanıtılmasına büyük katkılar sağlamış olan restoranın konukları arasında; Jack Nicholson, Madonna, Tom Hanks ve Elizabeth Taylor gibi ünlü isimler de var.

Restoranın menüsünden aileye ait, tarifi gizli olan lezzetleri tatmanız mümkün. Aklınıza gelebilecek bütün Meksika mutfağı lezzetlerinin, özellikle cızır cızır fajitaların yanı sıra, yine tarifi aileye ait olan margaritalar ve bir çok değişik kokteyl de menüde yerini almış. Restoranın Los Angelos’taki merkezi dışında, Santa Monica, La Habra ve Irvine’de de şubeleri bulunmakta.
Adres: 1121 S. Western Ave, Los Angeles, CA 90006 USA

Maximiles
cguler

Toplam 24 yazı
24/03/2018 :  14:52:49  Alıntı
Bunun doğru okunuşu fajita mı fahita mı?
nuripeksen

Toplam 18 yazı
29/03/2018 :  22:31:54  Alıntı
Fahita

Cızır cızır :)

0.05 saniye.
07:40:59, 18 Şubat 2019, Pazartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve keyf.in®'in izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen keyf.in üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan keyf.in sorumlu tutulamaz.

© 2017-2019 keyf.in İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım