Temel Pastacılık Terimleri - keyf.in.

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Temel Pastacılık Terimleri


ptumay

Toplam 21 yazı
25/05/2018 :  10:59:21 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Pasta yapmak birçok insan için keyifli zaman geçirmek anlamına geliyor. Ve bu uğraş, mutfağa merak salanlar için oldukça geniş bir dünya. Mesela sandığınızdan çok daha fazla hamur çeşidini barındırıyor. Her geçen gün popülaritesi artan pastacılığa yeni tarifler de eklendikçe terimler sözlüğü gün geçtikçe kabarıyor. Biz de geri kalmamanız için size en temel pastacılık terimleri hakkında mini bir mutfak sözlüğü hazırladık.

Kek: Yumurta, şeker ve unun karışımından oluşan kek mutfağın en basit hamur işlerinden biri. Üstelik öyle de uyumlu bir hamur işi ki içine ister ceviz koyun ister sebze tadından gram kaybetmiyor. Tatlı ve tuzlu seçenekleriyle pastacılık terimlerinin en başında yer almayı kesinlikle hak ediyor.Pasta: Pastanın temel malzemesi pandispanya kek hamurudur. Ve üzerine eklenen aromatik kremalarla süslendiğinde özel sofraların en keyifli yiyeceği ortaya çıkar. Tarihten bu yana keyfin ve zengin sofraların göstergesidir.

Turta: İçine meyve veya krema koyularak pişirilen turtanın üzeri tamamen de kapatılabilir, parçalar halinde kesilmiş şeritlerle de. İki türlüsünde de tatlıların en gözdelerindendir.

Pay: Turtayla aynı hamurdan yapılan pay, İngilizcedeki ‘pie’ kelimesinden gelir ve aslında İtalyancadaki ‘torta’ kelimesiyle aynı anlamı taşır. Yani özünde pay ve turta arasında bir fark yoktur.

Tart: Tartın tabanı turtaya göre daha incedir ve kalıpta ya da yağlı kağıtta pişirilir. Pizzanın tatlısı olarak da açıklayabileceğimiz tart, sofraların bir tanesi tatlılarındandır.

Tartölet: İnce tart hamurunun kullanıldığı tartöletin farkı daha küçük porsiyonlar halinde yapılmasıdır. Üzerine krema veya meyve parçaları konulduğunda efsaneleşir.

Pandispanya: Pasta hamurunun içine yumurta katıldığında buna pandispanya denmektedir.

Pound Kek: Kek hamurunuzu hazırlarken un, yağ, yumurta ve şekeri yarımşar kilo kullanırsanız kekinize bu isim verilir. Diğer yandan normal keklerdeki gibi hazırlığa şeker ve yumurtayla değil, şeker ve tereyağı çırpılarak başlanır.

Hamur çeşitlerini öğrendiğinize göre, şimdi sıra geldi bu hamurları pişirirken mükemmel bir sonuç almak için yapmanız gerekenlere:

• Ölçülerinize her zaman sadık kalın ve size verilenin dışına çıkmayın.

• Un, kabartma tozu ve vanilyayı mutlaka eleyerek kullanın.

• Pastanızın kekini pişireceğiniz kalıbı sıvıyağ ile yağlayın.

• Eğer meyveli bir pasta hazırlıyorsanız kekinizin hamuruna bir miktar mısır unu ekleyin. Böylece meyveleriniz dibe çökmez.

• Kekiniz veya pastanız pişerken meraklanıp fırının kapağını açmayın.



Mahmure

0.5 saniye.
09:31:35, 16 Aralık 2018, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve keyf.in®'in izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen keyf.in üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan keyf.in sorumlu tutulamaz.

© 2017-2018 keyf.in İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım