Abracadabra - keyf.in.

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Abracadabra


admin

Toplam 330 yazı
28/03/2018 :  09:55:18 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Dilara Erbay ile Ahmet Buğdaycı â"restoran" demenin az geldiği bir işe giriştiler. Bize özgü hakiki tatlar ve restaurantın ötesinde bir mekan ile Abracadabra, Arnavutköy''de...

Abracadabra, Arnavutköy''de Barış Küce''nin ''Garga'' denen denize nazır binasına kuruldu. Bir restaurantın ötesinde, geleneksel ve deneyesel yemeklerin, sergi ve performans etkinliklerinin, ilginç fikirlerin karışımı bir ''proje''...

Radikal''den Fem Güçlütürk, mekanı tanıttı. Mekanı, sahipleri Dank Mimarlık (Cahit ve Yağmur Musal) ile birlikte döşediler. Yine Dilara’nın deli ruhu okunmakta mekânda. Mike Norman, restoran işletme sistemi, ekip desteği, finans akışları, işletme anlamında projeye ortak. Emeği geçenler arasında Beril Tokcan’ın kurumsal çalışması, Kop-art’ın Abracadabra tişörtleri filan var.

Kültür-sanatla yemek beraberliği

Ahmet’e (Buğdaycı) bir sor, bin işit. Hiç redakte etmeden yazılabilecek kadar iyi düşünen ve düşüncesini de ifade edebilen bir beyin kendisi zira. “Ne yaptınız yahu siz burda?” dedim, şöyle dedi: “Abracadabra, Cezayir sokağının bir nevi devamı aslında. Restorancı değiliz, proje olarak bakıyoruz, özgün olsun, Türk mutfağının dünyada hak ettiği yeri bulalım niyetiyle yola koyulduk. Kendimize özgü yemek anlayışı yaratalım ama bir bazı olsun, bu da Osmanlı hinterlandı olsun istedik. Anadolu’dan Ortadoğu ve Kafkaslar’a kadar, onların malzemeleri ile oyunlara başladık. Turistik olmaktan da sakınıyoruz. Estetik, özgün, sahici, sihirli. Barcelona’ya bakınca, kültür-sanat yemekle bütünleşmiş ve sosyalleşme bu yolla olmuş, tapasın etrafında, yaratıcı bir yemek ortamında bir araya geliyorlar. Yoksa insanlar birbirinden kopuk. İstanbul’un da müthiş olan artistik enerjsini alalım, yukarı çıkaralım diyoruz.”

Kulağa, damağa, göze de aynen böyle geliyor Abracadabra. Bu hayali ancak olağandışı bir ruh, özgünlüğünü ve köklerini korumuş ve o köklerden bugünlere kendini aşarak, genişleterek gelmiş biri yapabilirdi. Ve bu da Dilara!



Cihangir’in Boğaz versiyonu

Çünkü klasik bir aşçı değil, dünya gezgini, rehber ve sanatçı kişiliği ön planda... Kullandığı malzemenin özelliği kuyumcu gibi sabah körü toplamayı gerektiriyor, Türkiye’nin her yerinden geliyor, doğal, taze, mevsimlik. Geleneksel, deneysel, dünyalı...

Kaybolan tatların canlandırılması, müzik ve sanatla renklendirilmesi için Türkiye’yi kapsayan, arkasında hikâyeler olan şeyler yazıyor. Ona ‘foodartist’ demek gerek.

Mekân aynı zamanda sergi ve performans alanı olarak da kullanılıyor. Ukraynalı sanatçı Lesya Demchenko’nun resim segisi ile açıldı. Dilara Akay’ın bir food-art sergisi var, her ay türlü tasarımlar olacak. Yabancı şefleri davet edecekler, yemeğe meraklı olan herkes Dilara’yla mutfağa girip takılabilecek. Akıllı event’lere başlamışlar bile. Foodstyling ve fotoğraf çekimi yapmak isteyenler kullanabilecek mekânı. Abracadabra’nın ilk ürünü tişörtler satılıyor, devamı gelecek. Kullandıkları doğal, katkısız ürünlerle bir kültürel faaliyet olarak pazar kurup satmak niyetleri var...

Arnavutköy, balıkçıların sıralandığı bir bölge. Esnaf lokantalarıyla ön planda. Abracadabra ise gökten düşmüş gibi. Biraz mahalle barı ve Cihangir tiplemelerinin Boğaz opsiyonu diyelim.

Orta katta bir açık mutfak var ki gastronomi merkezi denebilir. Önünde oturup hem laflayıp hem seyredip hem interaktif yemek yiyorsunuz. Dilara elleriyle besliyor oturanları, orada yetiştirdiği taze otlardan koparıp koparıp veriyor. Harika bir yer. İlk yerinde de vardı böyle bir düzenek, en üst kattaydı, gidenler hatırlar, bağrış çağrış yemek kokuları arasında imece usulü yemek yapılır, parmakla tadına bakılırdı.

Et suyu, mayonez filan dükkanda yapılıyor, konserve kullanılmıyor. Köy pazarlarından yumurta geliyor, endüstriyel tavuk yok. Akşam yemeği, öğle, akşamüstü, bar, kahvaltı herşeye dönüşüyor ortam. Çünkü kat kat, her katta bir ruh var. Hakiki insanlar, hakiki yemekleri yesin, herkesle paylaşalım demişler. Ev kadınından sanatçısına, tasarımcısından çocuklusuna...

Peki neler yeniyor??Balık köfte, ördek muska böreği, ekşili antep sarma, kendi fırınından lavaşta ızgara uskumru, felafel tahinli fava, sırık turşusu, balık çorba, otlu lor peynirli mantı, löp somonlu taze açılmış uzun erişte, güveçte kerevit mantı, Antep salçalı iyi sosis, tostlar (İnebolu köy ekmeğine) ve daha neler neler... Tatlılar Antakyalı bir genç tarafından hazırlanıyor, peynir sufle, unsuz çikolata kek, ineksütlü su muhallebisi.
Kahvaltı desen ayrı bir dünya: Vakfıkebir tereyağı, Afyon kaymağı, Kars balı, Küçükkuyu kırma zeytini, Aydın kalamata zeytini, Gemlik siyah zeytini, kuşburnu marmelatı, ev reçeli, salkım domates, çengel salatalık... Fiyatlar 5 YTL’den 14 YTL’ye... Pazartesileri kapalı, diğer günler 24 saat açık olacak (daha değil).

Mutfak lezzet ar-ge’si kurmuşlar, kafanda bomba patlasın, haz versin diye. Sözün özü bir kere gidiyorsun, sonra bir daha gidiyorsun, sonra bir daha gidip başka şeyler denemek istiyorsun, akşamdan kahvaltının hesabını yapıyorsun. Boğaz’a bakarak, köprüye göz kırparak içkini içip, hakiki ve bize özgü deli yemekler yiyorsun. Daha ne olsun.

ADRES

Arnavutköy Cad. No: 50/1 (Arnavutköy İskelesi karşısı)
Tel: 0212 2637619
http://www.abracadabra-ist.com

Habertürk, H2

0.05 saniye.
06:39:31, 18 Şubat 2019, Pazartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve keyf.in®'in izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen keyf.in üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan keyf.in sorumlu tutulamaz.

© 2017-2019 keyf.in İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım