Sofra Kurma Sanatı - keyf.in.

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Sofra Kurma Sanatı


admin

Toplam 330 yazı
27/03/2018 :  21:59:01 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Bir yemek daveti vermek istiyorsunuz, ancak vereceğiniz davette nelere dikkat edeceğinizi biliyor musunuz? Davetlerinizde sorun yaşamamak için, işte sofra kuralları...

Yemek pişirmek nasıl bir sanatsa, yemeği süslemek ve onu sofraya taşımak da bir sanattır. Yemeğiniz ne kadar güzel olursa olsun eğer sofra kurallarını bilmiyorsanız, bu konuklarınızı da sizi de fazlasıyla yorar.

İyi bir yemek daveti vermek istiyorsanız, çağırdığınız konukların sağlık durumlarından, yaşlarına kadar tüm detayları göz önüne almalısınız. İstanbul.com, kime, ne zaman ve ne şekilde yemek servisi yapılacağını 30 maddede toparlıyor.



1. Yemek listenizi yaparken konuklarınızın yaşlarını, sağlık durumlarını ve cinsiyetlerini bilmeniz gerekir.
2. Yemeklerinizi hazmı kolay olan yiyeceklerle yapmaya özen gösterin.
3. Yemeklerinizde iki salçalı ya da birbirine benzeyen iki yemek bulunmamalı.
4. Ziyafet sofrası ile aile sofrası arasındaki fark, yemek takımlarının lüks oluşudur.
5. Sofraya üç takımdan fazla bıçak, çatal koymayın. Ancak bardaklar dört adet olabilir.
6. Her yemek kendi takımıyla yenir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değiştirilir.
7. Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilir.
8. Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir.
9. Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde konulur.
10. Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilmelidir. Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır. Bardaklar her zaman sağda dururlar.
11. Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir. Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırılır yerine tatlı kaşığı koyulur.
12. Çiçek, şamdan gibi aksesuarlar, misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır.
13. Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir. Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır.
14. Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur.
15. Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz. Kullanılacakları yemekle beraber sofraya getirilir.
16. Elle yenmesi gereken yemeklerde el tası eklenmelidir. İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır. Sol taraf çatalın önüne koyulur. Meyve için el tası eklenecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır. El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir.
17. Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır.
18. İki kişinin omuz arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur.
19. Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır.
20. Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur. Şekilli katlamalar doğru değildir.
21. Evin hanımı yemek servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır.
22. Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur. Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve salata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur.
23. Yemekten önce içki servisini yapılır.
24. Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız. Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz.
25. Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir.
26. Önce hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir.
27. Sofrada hastalık sebebiyle ya da özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsüz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır.
28. Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle ya da inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır.
29. Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez.
30. Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler ya da sarımsaklı yemekler verilmez.

İstanbul.com

0.14 saniye.
06:40:17, 18 Şubat 2019, Pazartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve keyf.in®'in izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen keyf.in üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan keyf.in sorumlu tutulamaz.

© 2017-2019 keyf.in İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım